Search
Close this search box.

Bevezetés az otthonfelújítási támogatáshoz 2024-ben

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email

2024-ben új lehetőségek nyílnak meg az otthonok energetikai korszerűsítésére Magyarországon, köszönhetően az új pályázati programnak, melyet Lantos Csaba, az energiaügyi államtitkár jelentett be 2024. március 26-án. Az otthonfelújítási támogatás célja, hogy elősegítse az 1945 és 1990 között épült családi házak energiahatékonyságának javítását.

Pályázati program és kritériumok

A támogatási program három fő területre koncentrál: a fűtésrendszer, nyílászárók, valamint a használati melegvíz-rendszer korszerűsítése. A program tervezett kezdete 2024 júniusa, és kizárólag azok pályázhatnak, akik már csatlakozva vannak a vezetékes gázhálózatra. Az összeg felhasználható lesz nyílászárók cseréjére, a szigetelés javítására, valamint a fűtés- és melegvíz-rendszerek modernizálására, beleértve a gázkazán cseréjét és a kapcsolódó kéménybélelést.

A támogatás összetétele és igénylés folyamata

A beruházás teljes költsége el kell, hogy érje a 7 millió forintot, amelyből 1 millió forintot a tulajdonosnak kell önerőként biztosítania. A fennmaradó 6 millió forint egy részét kamatmentes hitel, másik részét pedig vissza nem térítendő támogatás formájában kapják meg a pályázók. A támogatás összegének megállapítása a járás fejlettségi szintjétől és a tulajdonos jövedelmétől függ. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 és 3,3 millió forint között mozog, a hitel törlesztőrészlete pedig havi 25 és 36 ezer forint között alakul, melyet nyolc éven keresztül kell visszafizetni. Az igénylése az MFB Pontokon keresztül történik.

Energiamegtakarítás és energetikai tanúsítvány

A program résztvevőitől elvárt, hogy a beruházásuk eredményeként legalább 30%-os energiamegtakarítást érjenek el, amit egy kivitelezés előtti és utáni energetikai tanúsítvánnyal kell igazolniuk. Ez a lépés biztosítja, hogy a felújítások valóban hozzájáruljanak az energiatakarékossághoz és a környezetvédelemhez.

Összegzés

Az Otthonfelújítási támogatás 2024-ben egy izgalmas lehetőség azok számára, akik javítani szeretnék otthonaik energiahatékonyságát és csökkenteni szeretnék energiafogyasztásukat. A program részletei még alakulóban vannak, de az biztos, hogy jelentős segítséget nyújt majd a magyar háztartásoknak az energetikai modernizálás terén.

Miért válassz minket?

Minőség, megbízhatóság és hosszú évek tapasztalata!

Budapest XI. Kerület

NYITVATARTÁS

Hétfőtől – Péntekig 08:00-tól 16:00-ig

Szombaton 08:00-tól 13:00-ig

Vasárnap zárva

Budapest XIV. Kerület

NYITVATARTÁS

Hétfőtől – Péntekig 08:00-tól 16:00-ig

Szombaton és vasárnap zárva

Kérj ingyenes árajánlatot, személyre szabva, rövid határidőn belül

Kérdésed van? Mi segítünk